Bumbar mı mumbar mı?
Türkçe Dil Kurumu sözlüğünde “mumbar” kelimesi için “bumbar” kelimesi de kullanılmaktadır. TDK’ya göre bumbar, Farsça mebār, mubār kelimelerinden gelir ve iki anlamı vardır: sığır ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağı. Bağırsağın ciğer, kıyma, pirinç veya bulgurla doldurulduğu bir yemektir.
Bumbar dolması nerenin?
Mumbar dolması genellikle Adana, Diyabakır, Batman, Mardin, Siirt ve Gaziantep gibi bölgelerimizde yapılır ve tüketilir. Bu bölgelerde çeşitli sakatatlar da popülerdir. Karaciğer, böbrek veya baş ve bacak gibi. Mumbar dolması hayvanın bağırsaklarından yapılır.
Mumbar ne oluyor?
Mumbar, Farsça بونبار (būnbār) veya موبار (mūbār) kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve kalın bağırsak anlamına gelir. Farsça kelimesinin kökeni, dışkı anlamına gelen Farsça būn veya mū (بون) kelimelerine dayanır.
Mumbar Türk yemeği mi?
Mumbar dolması, ağırlıklı olarak Güney Anadolu mutfağında hazırlanan bir yemek olup, Doğu Anadolu’nun bazı illerinde de oldukça meşhurdur. Mumbar dolması, bazı yörelerde bumbar olarak da adlandırılır, koyunun kalın bağırsağının pirinçle (dolgu) doldurulmasıyla yapılır.
Bumbarın yanına ne gider?
Mumbar dolması tarifine ne gider? Akşam yemeği için mumbar dolması seçerseniz, bol malzemeli ve sarımsaklı bir kase cacık veya bol sebzeli bir salata seçebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı ekmeğinizi kızartıp ekmekle birlikte yiyebilirsiniz.
Bağırsak dolmasına ne denir?
Mumbar, aynı zamanda mumbar olarak da adlandırılır, büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağını ifade eder. Bu bağırsak iyice dezenfekte edildikten sonra kıyma, pirinç, bulgur gibi malzemelerden bir iç hazırlanır ve bel bölgesine doldurulur, buna mumbal dolması denir.
Mumbar hangi ilimize aittir?
Ürün tanımı ve özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, yörede yaygın olarak mumbar olarak bilinen koyun bağırsağından yapılır; kıymalı kuzu eti ve genellikle bulgurdan veya isteğe bağlı olarak pirinçten yapılan bir iç harcıyla hazırlanan, Gaziantep iline özgü bir yemektir.
Kürtçe mumbar ne demek?
XVI. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında Kürtçeden ödünç alınan bumbar kelimesi bombar (= bağırsak) olarak kaydedilmiştir. Bimbar biçimi Kürtçede de görülür. Bumbar kelimesi Kürtçeden Türkçeye çevrilmiştir ve genellikle mumbar olarak telaffuz edilir.
Mumbar ilk nerede yapıldı?
Yörgemeç, doğranmış işkembe ve bağırsak parçalarının bağırsağa konulması ve pişirilmesiyle yapılan bir tür dolma kebap veya mumbardır. Kâşgarlı Mahmud’un eseri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten bir yemektir. Karahanlı mutfağının bir yemeğiydi. Yörgemeci’yi Anadolu’ya ilk getiren Selçuklulardı.
Bumbarin içine ne konur?
Karıştırma kabına pirinç, domates salçası, kıyılmış maydanoz, soğan, karabiber, nane, zeytinyağı, tereyağı ve kıymayı ekleyip iyice karıştırın. Şimdi mumları doldurmaya geçebiliriz. Bel kısmını doldururken ucunu bel kısmının iç kısmına doğru büküp içini ve dışını dolduruyoruz.
Mumbar helal mi?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).
Şırdan hangi organ?
Şırdan dolması, geviş getiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü kısmının temizlenip, içine acılı pirinç doldurulup, dikilerek salçada pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına özgü bir sakatattır.
Mumbar kürt yemeği mi?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şırnak, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde meşhur olan bu lezzet, sakatatla hazırlanan yemeklerden biridir. Mumbar, koyunun kalın bağırsağına verilen isimdir; bu yemeği hazırlamak için bağırsağın iyice temizlenip yöresel bir harçla doldurulması gerekir.
Mumbar kaç saatte pişer?
Mumbarı pişireceğimiz kaseye sarımsak, salça, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırıp mumbarı ekliyoruz. Üzerine mumdan fazla olmayacak şekilde kaynamış su koyup ocağa koyuyoruz. Ben kısık ateşte 45 dakika düdüklü tencerede pişirdim. Normal tencerede de pişirilebilir ama en az bir buçuk saat sürebilir.
Kibe mumbar nedir?
Kibe Mumbar, kuzuların midelerinden elde edilen bağırsak ve işkembe ile doldurulur. İç harcı kuzu eti, pirinç, soğan ve biber salçasından oluşur ancak malzemeler bunlarla sınırlı değildir.
Mumbar hayvanın hangi organı?
Mumbar kelimesi Farsça dışkı anlamına gelen “bün”, kalın bağırsak anlamına gelen “bünbar” ve kalın bağırsak anlamına gelen “mub’r” kelimelerinden türemiştir. TDK’ya göre sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.
Koyunun hangi bağırsağı yenir?
Küçükbaş hayvanların (koyun, kuzu, keçi ve oğlak) ince bağırsakları sosis ve kokoreç yapımında, kör bağırsakları ise salam yapımında kullanılır. Kalın bağırsakları ve düz bağırsakları ise halk arasında bumbar olarak adlandırılan yemeğin hazırlanmasında taze olarak tüketilir (3,4,9,24,46).
Mumbar pirinç mi bulgur mu?
Bel kemiğinin içi ve dışı tuz ve soğanla ovulur. Büyük bir kaseyi sirkeli suyla doldurun. Mumbarlar bu suda 2-3 saat bekletilir. İç harcı olarak genellikle bulgur kullanılır ancak gerekirse pirinç de tercih edilebilir.
Mumbar caiz midir?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]). ]).