Yasallık ilkesi nedir?
Özet: Yasallık ilkesi, yasaların açık, belirli ve geriye dönük olmamasını gerektiren yasal bir kavramdır. İlke Latincede “nullum crimen nulla poena sine lege” (Yasa olmadan suç ve ceza olmaz) ifadesiyle ifade edilebilir.
Kanunilik ilkesi nedir vatandaşlık?
Özet: Yasallık ilkesi, yasaların açık, belirli ve geriye dönük olmamasını gerektiren yasal bir kavramdır. İlke Latincede “nullum crimen nulla poena sine lege” (Yasa olmadan suç ve ceza olmaz) ifadesiyle ifade edilebilir.
Vergide yasallık ilkesi nedir?
2.
Belirlilik ilkesi ne demek?
Netlik ilkesi, yasaların hukuki kesinliği sağlayacak kadar net olması ve olası keyfi yorumlara izin vermemesi anlamına gelir. Öngörülebilirlik ilkesi, yasaların sonuçlarının öngörülebilir olması anlamına gelir.
Yasallık kavramı nedir?
Yasallık, biçimsel hukuka uymak anlamına gelir; yasallık, maddi hukuka uymak anlamına gelir. Öte yandan yasallık, çoğunlukla hukuka ve ahlaka uymak anlamına gelir; meşruiyet anlamına gelir.
Yasal yönetim ilkesi nedir?
YASAL YÖNETİM İLKESİ Anayasa’nın 123. maddesine göre; İdare, teşkilat ve görevleriyle bir bütün teşkil eder ve kanunla düzenlenir. İdarenin yapısı ve görevleri merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine dayanır. Kamu tüzel kişileri kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Kanunilik ilkeleri nelerdir?
Kanunilik ilkesi (nula poena sine lege – kanunilik ilkesi) … Kesinlik ilkesi (nulla poena sine lege carta – kesinlik gerekliliği) … Kıyaslama yasağı (nulla poena sine lege stricta – kıyas yasağı) … Ceza hukukunda örf ve adetin kaynaksızlığı (nullum crimen. Suç zamanı ilkesinin uygulanması)Daha fazla makale…
Vatandaşlık ilkeleri nelerdir?
Özet: “Herkesin bir vatandaşlığı olması zorunludur”, “herkesin yalnız bir vatandaşlığı olabilir” ve “herkes vatandaşlığını seçme ve değiştirme özgürlüğüne sahiptir” vatandaşlık hukukunun “evrensel olarak tanınan” üç temel ilkesidir.
Ceza hukukunun 5 temel ilkesi nedir?
Ceza hukukunun en önemli temel ilkeleri şunlardır: Kanunilik, cezanın kusurluluğu ilkesi, cezanın şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi.
Vergileme ilkeleri nelerdir?
Klasik vergi ilkeleri, günümüzde de geçerliliğini koruyan temel vergi ilkeleridir. Bunlar adalet, kesinlik, yeterlilik ve ekonomiklik ilkeleridir (Pehlivan, 2009: 145).
Verginin kanuniliği ilkesine gerek var mı?
Diğer yasalar gibi, tüm vergi yasaları Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya uygunluk denetimine tabidir. Bu nedenle, “anayasa ilkesine” göre, tüm vergi düzenlemeleri anayasaya aykırı olmamalıdır.
Genellik ilkesi nedir hukuk?
Evrensellik ilkesi, cezaların herkese eşit uygulanması anlamına gelir.
Güven ilkesi nedir hukuk?
Başka bir deyişle güven ilkesi, herkesin başkalarının hukuka uygun davranacağına ve yükümlülüklerini yerine getireceğine güvenebilmesi anlamına gelir.
Güvenilirlik ilkesi nedir?
İnsanlar yalan söylemekten uzak durmalı ve üstlerine ve astlarına tam güven duymalıdır. Mesleki etiğin temel ilkeleri arasında iş hayatında doğru davranış, dürüstlük, adalet, eşitlik ve tarafsızlık ve yalan söylememek yer alır.
Tutarlılık ilkesi ne demek?
Tutarlılık, bir ifadenin gerçeklik veya doğruluk açısından diğer ifadelerle aynı niteliğe sahip olması durumudur. Bir ifadenin doğru olarak değerlendirilmesi için tutarlı olması gerekir. Aynı zamanda kendisiyle çelişmeyen bir cümle olarak da tanımlanabilir.
Yararlılık ilkesi ne demektir?
Yararlı olma eylemi, tıbbi etikte “iyilikseverlik ilkesi” biçiminde ortaya çıkar ve bu da başkalarına yardım etmeyi ve yararlı olmayı bir zorunluluk haline getirir. Tıbbi etikte yararlı olmak, kısaca, her şeyden önce sağlık hizmetlerinde hastaya yardımcı olmak anlamına gelir.
Kanunilik ilkesinin sonuçları nelerdir?
Suç ve cezada kanunilik ilkesinin sonuçları Kanun olmadan suç ve ceza olmayacağı ilkesinin bazı sonuçları vardır. Bunlar ceza ve ceza kanunlarının özgüllüğü, kıyas yasağı ve ceza kanunlarının geriye yürümezliği ile ifade edilebilir.
Mecburilik ilkesi nedir?
Kovuşturma ilkesi, suçun işlendiğine dair yeterli kanıt varsa iddianamenin açılmasının zorunlu olduğu anlamına gelir. Bu ilkenin tersi, çıkarların korunması ilkesidir. Bu ilke, kamu kovuşturmasının başlatılmasını kamu savcısının takdirine bırakır.
Hukuka aykırılık ilkesi nedir?
Yasadışılık, yasallık unsuru içeren ve yasal düzene aykırı olan işlenen eylemdir. Başka bir deyişle, suçun bir unsuru da yasayı ihlal etmesidir. Bir eylem doğası gereğiyse ancak yasayı ihlal etmiyorsa, yasaya uymak için bir gerekçe içerir.